Nerozvádějte se, najděte si společného koníčka


V současné době se v České republice každé druhé manželství rozpadá. Z toho plyne, že dnešní lidé by se měli zamyslet nad tím, zda bychom se neměli více učit mezilidským vztahům. Eliminace rozvodovosti představuje nepochybně žádoucí záležitost. Nejlepší je prevence. Co udělat proto, aby se vztah nerozpadl?
 

Mít něco společného

Většina partnerských poradců se shoduje v tom, že je velmi důležité, aby měli partneři něco společného. A tím samozřejmě nemáme na mysli jen děti. Děti na jedné straně rozhodně působí jako tmel, ale na straně druhé příliš velká zaměřenost na děti vztahu vlastně příliš neprospívá. Ženy si zvykly stavět blaho svých dětí na první místo. Jenomže co ostatní potřeby? Třeba potřeby partnera?  O vztah je nutné stále pečovat a to i přesto, že se aktuálně musí řešit zdánlivě důležitější záležitosti.

Nějakou dobu ve vztahu možná ještě funguje postelová vášeň, ale upřímně řečeno, časem to spíše jen doutná než hoří a nastává to kvůli vzájemnému odcizení.

Proto je důležité, aby měli partneři alespoň nějaké společné zájmy. I tímto způsobem lze odcizení předcházet. Ale je třeba zaměřit se na společné aktivity už v dobách randění. V dobách začínající partnerské krize je na to trochu pozdě.
Není vůbec nutné, aby se jednalo o časově i finančně náročné hobby jako například lyžování, horolezectví, nebo cestování do neobvyklých turistických destinací.
 

Významné maličkosti

Stačí někdy docela málo. Máte rádi filmy? Tak jednou za týden jděte společně do kina. Rádi oba vaříte?  Tak se někdy nestřídejte v kuchyni, ale vařte společně, věřte že u toho prožijete mnoho krásných chvil. Hrajete rádi karty? Tak pozvěte večer sousedy nebo kamarády na partičku mariáše. Velkou partnerskou vášní nepochybně bývá zahrada. Důležité je získávat společné zážitky a alespoň některé věci sdílet společně.

Co se sportovních aktivit týče, jsou velmi žádoucí i z toho důvodu, že se do nich časem zapojují děti a to je velmi dobré pro kvalitní rodinný život. V případě již pubertálních dětí se pak jedná o úspěšnou prevenci sociopatologických jevů. Děti v pubertě se často od rodičů distancují a společné sportování toto riziko výrazně minimalizuje.

You Might Also Like