Detail, který Vás chytne

Možná Vám to tak na první pohled nepřijde, ale kování u skříní, skříněk a komod může být opravdu tou třešničkou na dortu nejen starožitného nábytku. K nábytkovému kování patří kromě úchytek, také panty, klíče a klíčové štítky. Jenže právě úchytky jsou nejvíce na očích, a tak po letech používání mohou být již rozbité či nepěkné, a pak je na čase je vyměnit za nové. Vůbec se nemusíte držet původního stylu úchytek, naopak klidně vyberte úplně jiné, které lépe doplní styl vašeho interiéru. Pokud chcete nábytek trochu oživit, namontujte na místo původních úchytek takové, které budou nápaditější a třeba i barevnější. Máte-li v místnosti různé typy nábytku, můžete díky novým úchytkám na všech skříňkách a komodách sjednotit vzhled nábytku.
starožitný příborník
Na trhu jsou různé tvary a materiály
·         Knopky
Patří mezi vůbec nejčastěji používané. Jsou to všechny vystouplé úchytky, které mají tvar kulatý, ovální či hranatý. Výjimkou není například ani tvar květiny. Upevňují se k nábytku pouze v jednom bodě. Na venkovský nábytek se například skvěle hodí porcelánové knopky. K dostání jsou ale také knopky keramické, plastové či knopky imitující řezaný kámen.
starožitný stůl
·         Podélné úchytky
Mohou být podélné či vodorovné. Jejich tvary jsou opravdu velmi rozmanité, od rovných po obloukově vystouplé. Dále mohou mít pevné či pohyblivé madlo. Tyto úchytky se již připevňují ve dvou bodech a celkově působí masivnějším dojmem. Díky tomu můžete v případě potřeby zakrýt případné poškození nábytku způsobené původní úchytkou. Velmi často bývají vyrobené z kovu, ale mohou se objevit třeba i v kombinaci s porcelánem.
·         Kapsy
Dříve tento typ úchytek hrál prim u kancelářského nábytku. Dnes se běžně používá i bytového nábytku, zejména u zásuvek. Upevňují se ve třech či čtyřech bodech.
·         Zápustné úchytky
Jejich výhodou je, že nepřekážejí v prostoru. Jsou do nábytkových dvířek zadlabány.
 
 nápisy na komodě
Kromě tvaru úchytky také záleží na tom, pro jaký styl se rozhodnete. Zda dáte přednost jednoduchým liniím a tvarům, nebo zvolíte kování například ve zdobnějším stylu. Některé úchytky Vás mohou na první pohled zaujmout svým originálním provedením.

You Might Also Like