Točíme pivo

Máte také rádi pivo? Na horké letní oslavě pod širým nebem, ale i podobných akcích v chladnějších obdobích roku schovaných pod střechou, si ho jistě s chutí vypijete! Na správném mejdanu zkrátka nemůže chybět! Zda bude podáváno pivo z lahví, plechu nebo čerstvě natočené, to záleží samozřejmě na rozhodnutí hostitele. Pokud čeká větší počet žíznivých hostů, je dobrou volbou pivo točené ze sudu. Velice se hodí tam, kde se chystáme grilovat nebo péct nějaké mastnější dobroty. Například klobásky, steaky, nebo třeba rovnou celé prasátko. V dnešní době je docela běžné, že obchodníci zajišťující prodej piva nabízejí k soudkům také zapůjčení pípy, chlazení, případně sklenic. Takže si můžeme pivo na své párty vytočit sami! Vypadá to jednoduše, ovšem musí se to umět. Abychom nezůstali jen u pouhého „vyvalení sudu“, je dobré se v tomto směru trochu „proškolit“. Prostě zopakovat si to základní!
pivní sud

 

Čisté sklo!

Základem úspěchu „výčepního“ je připravit správně sklenice. Rozhodně to nepodceňujeme. Sklo musí být pěkně čisté. Jednak samozřejmě z důvodů hygienických. Ale i estetických. Pokud přípravu skla zanedbáme, prozradí to na nás bublinky, které se po natočení piva na skle usazují. Jsou v místech, kde zůstali částečky prachu nebo jiných nečistot, které do sklenice nepatří. Dobré je sklo před použitím také nachladit. Pak už můžeme začít s „vytáčením“!

orosená sklenice piva

Dva základní způsoby čepování

Čepujeme bez přerušení

Jedná se o metodu, které se říká „na hladinku“. Při tomto způsobu točení máme kohout pípy stále pod pěnou. Ta zabrání tomu, aby pivo zvětrávalo. Sklenici je potřeba držet tak, aby s kohoutem pípy svírala úhel cca 45 stupňů. Pivo pak načepujeme „v jednom zátahu“.

 

Čepujeme nadvakrát

Další možností je dvoufázové točení piva. Jde o tzv. čepování přerušované. Při tomto způsobu postupujeme tak, že pivo nejdříve napěníme. Vytvoříme tak na jeho hladině „pěnový bochánek“, pod kterým je pivo schované před vzduchem, nezvětrává. Napěnění provedeme pohnutím páky pípy směrem od sebe. Po vytvoření bochánku pak pivo může v bezpečí chvíli počkat, než ho dotočíme na správnou míru. Přitom musíme dávat pozor na to, aby byl kohout pípy umístěn pod pěnou. Jinak by do piva pronikl vzduch!

About the author /


Related Articles