Jak vyzrát na cukr

Taky rádi jíte sladké, sladíte si ranní kávu nebo odpolední čaj, ale zároveň máte obavy o svoji postavu. Přemýšlíte, jak řešit problém s rafinovaným bílým cukrem. Hledáte nějaké vhodné alternativy, čím sladit, aby chuť byla pokud možno sladká, ale příjem kalorií a sacharidů nižší. Pojďme se společně podívat na možné alternativy.

Hnědý cukr
Když zamítneme bílý cukr, asi se vám vybaví hnědé sáčky z obchodu. Hned na začátek bychom chtěli dát upozornění, že je potřeba rozlišovat mezi hnědým řepným cukrem a hnědým třtinovým cukrem. Už z názvu je patrné, že barvou se příliš neliší. Zdravější variantou je třtinový, jehož základem je melasa. V hnědém vyrobeném z řepy cukrovky může být taky obsažena, ale je přidávána posléze po celém výrobním procesu.
třtinový sirup kostky
I po třtinovém cukru samozřejmě ztloustnete, záleží, v jakém množství ho budete konzumovat. Pro své stopové množství vitamínů, zejména skupiny B, je však vhodnější volbou než obě zmiňované verze řepného cukru.

Agáve sirup
Do povědomí více a více lidí se dostává přírodní sladidlo vyráběné ze šťávy z kaktusu – sirup Agáve. Stává se populární v domácnostech propagující zdravý životní styl. V menším množství se skutečně může jednat o vhodnou alternativu k bílému řepnému cukru. Nicméně i zde má produkt svá ALE. Obsahuje velké množství fruktózy (cukr obsažený v ovoci), který při větší konzumaci může zatěžovat a dlouhodobě pak poškozovat vaše játra. V nejhorším případě může vyvolat cukrovku druhého typu.

Umělá sladidla
Není to tak dávno, kdy se propagovali light verze všech slazených nápojů a jogurtů. Výrobky se vyznačovaly náhradou klasického cukru za sladidla. Jedná se o potravinářskou přísadu, která obsahuje minimální množství kalorií, proto se na první pohled může jevit jako vhodnou náhražkou klasického cukru pro ty, co by rádi zhubnuli.
kostkový cukr
Dnešní studie už ale tak jednoznačné nejsou, co se týče používání umělých sladidel v potravinářském průmyslu. Je prokázáno, že narušují střevní mikroflóru a opět mohou vyvolat cukrovku druhého typu. Zajímavý je také fakt, že ve státech s největší obezitou je stále velký výskyt výrobku obsahující právě umělá sladidla.
 
Je tedy na každém z nás, k jaké variantě cukru se přikloní. Nejlepším řešením stále zůstává snaha omezovat slazení a rafinované cukry. Neboť cukr ve větším množství ve všech podobách našemu tělu prostě neprospívá.

About the author /


Related Articles